11 daagse winter/zomerreis

IJsland

Dag 1: Vlucht naar het land van vulkanen en gletsjers

Vandaag vliegen jullie naar IJsland, een prachtig en uniek eiland in de Noordelijke ijszee. Vanaf Amsterdam vlieg je met een rechtstreekse korte vlucht naar de Keflavik Airport. Hier aangekomen wacht een medewerker van het Northern Island Rent jullie op en rijden jullie 15 minuten naar het autoverhuur kantoor. Na een korte check gaat de reis echt beginnen. Jullie stappen in de 4wd auto en rijden binnen een uurtje naar Reykjavik.

Dag 2: Reis naar Borgarnes

Na een heerlijk ontbijt reizen jullie richting Borgarnes/Reykholt. Even ten oosten van Reykholt liggen de watervallen van Hraunfossar, die vanonder een lavaveld tevoorschijn komen. Ook heb je van hieruit een mooi uitzicht op een groot aantal gletsjers, met name de Eiriksjökull en de Langjökull. Verder kent dit gebied veel heetwaterbronnen, waaronder de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, waar 200 liter kokend water per seconde uit komt. Er is hier pas een bad geopend: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer. Jullie overnachten vandaag in een fijn chalet in de buurt van Borgarnes.

Dag 3: Snaefellsnes ontdekken!

Vandaag hebben jullie alle tijd om het schiereiland Snæfellsnes te ontdekken.  Onderweg passeeren jullie  de perfect gevormde Eldborg krater, die eerder thuis lijkt te horen op de maan.

Ontdek de afwisseldende natuur van het schiereiland, het rijke vogelleven van de Arnarstapi kliffen en maak een aangename wandeling langs het glimmende kiezelstrand bij Djúpalónssandur. Gedurende de dag hebben jullie  uitzicht op de Snaefellsjokull gletsjer, de glinsterende, ijzige kegelvormige piek die op een vulkaan ligt.

Dag 4: Ontdek de Golden Circle

Op naar het zuiden van Ijsland. Jullie starten met de Golden Circle, een mooie ronde aan bezienswaardigheden in de buurt van Reykjavik.

Als eerste staat Thingvellir National Park op de planning. Thingvellir is een breuklijn van twee tektonische platen die elk jaar enkele millimeters verder uit elkaar bewegen. Dit is de breuklijn tussen het Euraziatische continent en het Amerikaanse continent. Hoewel het hele nationale park de feitelijke scheidingslijn vormt, heb je in het noorden van het park een gigantische scheur in de grond met metershoge rotsen aan beide kanten. Een deel van de breuklijn is ondergelopen met gletsjerwater en bij Silfra kan je snorkelen in het extreem heldere water waarbij je meer dan 100 meter zicht hebt.

De volgende stop vandaag is Geysir, een geothermisch gebied waar de geiser Strokkur elke 5 tot 7 minuten water tot wel 20 meter hoogte de lucht in spuit. Een bijzonder natuurverschijnsel om te zien! Vanaf hier is het maar een klein stukje rijden naar Gullfoss, een gigantische waterval van wel 20 meter breed. Voordat je bij de leukste plek van vandaag zal aankomen, stop je wanneer je tijd hebt onderweg nog even bij Kerið. Deze vulkaankrater is 3000 jaar geleden ingestort en heeft zich nu gevuld met water dat een bijzonder groenblauwe kleur heeft gekregen.

Aan het einde van deze dag genieten jullie heerlijk van het warme water in de Secret Lagoon.

 

Dag 5: Prachtige watervallen & zwarte stranden

LIJsland telt honderden watervallen en vandaag staan er 4 op de planning: Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss. Het fijne is; de eerste twee en de laatste twee liggen op loopafstand van elkaar. Allemaal zijn ze mooi en uniek op hun eigen manier. Bijzonder; veel van deze watervallen zijn half bevroren.

Na deze watervallen rijden jullie een stukje verder richting de parkeerplaats van het DC-3 Wrak. Stap in een 4wd bus die je binnen 10 minuten naar het dit unieke vliegtuigwrak brengt. Door een brandstoftekort moest het vliegtuig in 1973 een noodlanding maken op de uitgestrekte zwarte vlakte van Zuid-IJsland. Het wrak was daarnaast de startlocatie van Wie is de Mol 2012.

Jullie overnachten vanavond in Vik. Een klein Ijslands dorpje met voldoende mogelijkheden tot het doen van boodschappen of om simpel uit eten te gaan.

Dag 6: Katla Vulkaan en zwarte stranden

Vandaag hebben jullie een relaxte dag rondom Vik! Geniet van het prachtige uitzicht vanaf jullie accommodatie. Gisteren geen tijd meer gehad voor het DC-3 wrak? Bezoek deze dan vandaag. Een andere optie is een bezoek aan de Katla Vulkaan en ontdek de unieke icecaves onder deze vulkaan. Let op; deze tour dienen we vooraf te boeken. Een andere optie is het bezoeken van Vik en te wandelen over de mooie zwarte stranden. 

Dag 7: Roadtrip richting Diamond Beach

Vandaag staat er een mooie roadtrip op de planning, dwars door volgens ons een van de mooiste gebieden van IJsland. Een trip van bijna 300 kilometer met na elke paar kilometer weer een ander fantastisch uitzicht over uitgestrekte vlaktes, bergen en gletsjers. Onderweg stoppen jullie bij 4 bijzondere plekken waarvan Fjaðrárgljúfur de eerste is.

Na 40 minuten rijden arriveer je bij deze 100 meter diepe canyon die meer dan 2 miljoen jaar oud is en fotogeniek. Er zijn verschillende viewpoints vanwaar het even lijkt alsof je op een andere planeet staat.
Na een uurtje rijden door mooie landschappen komen jullie steeds dichterbij de gletsjers. Hier maken jullie een stop bij de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Beide liggen vol met enorme stukken gletsjerijs die zowel blauw als wit kunnen zijn. Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer in IJsland en de stukken ijs drijven vanaf het meer rechtstreeks de zee in. Vervolgens spoelen deze grote en kleine stukken ijs weer aan op het zwarte strand. Dit strand ligt vol met stukken ijs die schitteren in de zon. Vandaar dat dit strand de naam Diamond Beach heeft gekregen. Zowel in het meer als op het stand liggen het hele jaar door stukken gletsjerijs. Afhankelijk van het weer en of het eb of vloed is, ligt er de ene keer meer dan de andere keer.

Het is nog zo een 40 minuten rijden naar jullie accommodatie.

Dag 8: Bezoek de Ice Cave's en Stokness

Vandaag gaan jullie iets bijzonders doen. Samen met een tourguide ontdekken jullie de spectaculaire blauwe ijsgrotten in Vatnajökull Nationaal Park. Dit is alleen mogelijk in de winter en een ware beleving. De tour duurt zo een 3,5 tot 4 uur. Met een superjeep rijdt je na het start punt, vanaf hier maak je een kleine wandeling (met prachitge uitzichten) naar de ingang van de ijsgrotten. Geniet hier van de verhalen van de tourguide en de ijsgrotten. 

Na terugkomst bij de auto raden wij jullie sterk aan om te genieten van het kraampje met Fish en Chips. Dit is misschien wel de lekkerste van Ijsland.

Na jullie tour reizen jullie terug naar de accommodatie. Nog energie over? Breng dan nog een bezoek aan Stokness, volgens ons het mooiste strand van IJsland. Ook een unieke beleving bij zonsondergang. Bij de ingang vind je het Viking Café waar je een entree ticket moet kopen en een kaartje meekrijgt waarop te zien is waar je al het bovengenoemde kan vinden.

Let op; in de zomer is het niet mogelijk om de ice caves te bezoeken. Tijdens de zomermaanden vervangen we deze excursie voor een gletsjerwandeling of besteed je de hele dag in de omgeving van Höfn. 

Dag 9: Terug naar Vik en zwarte stranden

Een rustige reisdag vandaag! Maar niet zonder hoogtepunten. Jullie reizen vandaag terug naar Vik. Hier is nog een hoogtepunt te ontdekken. De zwarte stranden, beter bekend als de Black Sand Beaches en Hálsanefshellir. Ook kun je nog een tussenstop maken bij het Dyrhólaey viewpoint. Rust verder
lekker uit en geniet van alle belevingen van afgelopen dagen.

Eventuele tussenstop: Nationale Park Skaftafell

Dag 10: Reykjavik & de Blue Lagoon

Reykjavik is lekker modern met een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, wandelen en  shoppen. Het centrum is niet heel groot en daardoor kan je bijna overal naartoe wandelen.

Na een bezoek aan Reykjavik reizen jullie door naar de Blue Lagoon. Deze spa heeft zijn naam gekregen door het lichtblauwe water dat een mengsel is van zout en zoet water dat geothermisch verwarmd is. Het water komt van wel 2000 meter diep uit de aarde en de temperatuur van de baden is verschillend tussen de 37 en 40 graden. De blauwgroene kleur ontstaat door een combinatie van silica, algen, mineralen en de zon die erop schijnt. Wil je een iets minder toeristische lagoon bezoeken? Ontdek dan de Sky Lagoon. 

Vanaf de Blue Lagoon reizen jullie naar het autoverhuur bedrijf. Hier leveren jullie de auto weer in en worden jullie naar naar het airport hotel gebracht. Niet in het hotel eten? Neem dan eens een kijkje bij restaurant Kaffi Duus. Dit is gelegen op 5 minuten lopen. 

Dag 11: Vlucht terug naar huis

Afhankelijk van de vluchttijd worden jullie opgehaald en richting de airport gebracht. 

Op naar het nagenieten thuis!

Persoonlijk advies of een reis op maat?