De grote trek in Kenia & Tanzania

Streepjes-wit

Wij vinden het één van de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld; de grote trek die door Kenia & Tanzania trekt. De kudde van zo een 2 miljoen hoefdieren bestaat voornamelijk uit wildebeesten, ook wel gnoes genoemd, gazellen en zebra's. De kudde is het gehele jaar op zoek naar vers voedsel en gras.

Lees meer over de grote trek in onze blog!

Het Serengeti Ecosysteem

Vanwege de bekende klimaatveranderingen is de migratie nogal lastig in te schatten. Echter is het aannemelijk dat de grote kudde zich verplaatst door het Serengeti ecosysteem bestaande uit:

  • Serengeti Nationaal Park
  • Ngorongoro Conservation Area
  • Grumeti Game Reserve
  • Ikorongo Game Reserve
  • Maswa Game Reserve
  • Loliondo Game Reserve
  • Masaai Mara Nationaal Reservaat

Wanneer kun je nu op welke plek de migratie zien? Wij bij Behind The Mountains houden de volgende planning aan.

Volg de grote trek

December - April
De geboortegolf

Begin december staat in het teken van de trek naar het zuidoosten van de Serengeti. Ook wel Ndutu genoemd. Vanuit de Ngorongoro Conservation Area komen ze terecht op de uitgestrekte vlaktes van dit gebied. Vanwege deze uitgestrekte vlaktes is het een ideaal baar gebied voor de beesten uit de kudde's. In korte tijd worden hier ontzettend veel kalven geboren. Tot eind maart zal de kudde hier blijven rondtrekken. Een rivieroversteek zul je hier niet zien. Maar de geboorte van al deze hoefdieren is bijna net zo bijzonder.

Mei - Juli
De eerste rivieroversteek over de Grumeti Rivier

Rondom april/mei trekt de enorme kudde door de Seronera Vallei (centraal Serengeti) richting de westelijk corridor. Vanaf de westelijke tak van de Serengeti trekken de beesten later door richting het noorden. Om hier te komen zullen ze hun eerste rivieroversteek moeten maken over de Grumeti Rivier. Deze rivier zit vol met krokodillen en vanwege de mogelijke regenval is het een spannende oversteek voor de wildebeesten.

Na deze oversteek vertrekt de kudde in een lange colonne richting het zuiden van Kenia.

 

 

Augustus - Oktober
De wereldberoemde rivieroversteek

Vanaf eind juli/begin augustus bevindt de kudde zich in het noorden van de Serengeti (Mara) en net over de grens in het Masaai Mara Nationaal Reservaat (Kenia). Deze maanden zijn het meest populair vanwege de grote hoeveelheid aan natuurdocumentaires die hier zijn opgenomen. Wij bij Behind The Mountains hebben de migratie in deze tijd mogen meemaken en wat een ervaring is dat. De kuddes trekken over de Mara rivier naar nieuw grasland.

Let op:
Het gericht plannen van een het zien van een rivieroversteek is helaas onmogelijk vanwege de grote hoeveelheid hoefdieren en de enorme vlakte van de Serengeti. 

 

De migratie meemaken?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bekijk onze verschillende themareizen