Alles over de Gorilla Tracking

Streepjes-wit

Misschien wel het hoogtepunt van jouw reis naar Oeganda en/of Rwanda; de gorilla tracking. In 2018 hebben wij bij Behind The Mountains een tracking mogen meemaken en wat is het iets onvergetelijk bijzonders. Oog in oog staan met deze machtige beesten. Maar wat houdt zo een tracking nu eigenlijk in? Wij vertellen je graag meer.

Gorilla's in Bwindi Impenetrable National Park

Berggorilla's zijn helaas één van de meest bedreigde primaatsoorten van de wereld. Op dit moment lever er nog ongeveer 1000 gorilla's waarvan een groot gedeelte te vinden is in Oeganda, Rwanda en Congo.

De Gorilla tracking is inprincipe het gehele jaar mogelijk. Wij bij Behind The Mountains verzorgen uw permit zodat u zeker op pad kunt gaan. Let op; in het regenseizoen (maart/april en oktober) kan het zijn dat de tracking een stukje pittiger is door de natte en modderige ondergrond.

Er zijn maar een aantal gorillapermits per dag beschikbaar in Oeganda en Rwanda. Dit gaat om een maximum van 104 vermits per dag. Zeker in de hoogseizoenmaanden gaan de permits snel. Wij raden altijd aan om vroeg te boeken. Het is niet mogelijk om een gorillagroep als voorkeur op te geven. Je hoort pas in Oeganda welk permit je hebt. Het maken van een gorilla tracking is mogelijk vanaf 15 jaar.

Een bezoek aan de gorilla's is prijzig. De overheden van Oeganda en Rwanda hebben hier bewust voor gekozen. Op deze manier voorkomen ze dat er grote aantallen toeristen op bezoek komen bij de Gorilla's. De inkomsten van de tracking worden gebruikt om de Nationale Parken en de gorilla's te beschermen.

Indicatie prijzen:

Gorilla Tracking Oeganda: 700 dollar per persoon
Gorilla Tracking Rwanda: 1500 dollar persoon

Ontdek alle Gorilla families!

Buhoma

In de Buhoma regio (het noorden) zijn 3 verschillende gorillagroepen te bezoeken. In deze regio vinden al bijna 30 jaar trackings plaats. De groepen die hier leven zijn de Mubare, Habinyanja en de Rushegura. Het leuke aan deze regio is daarnaast dat je kunt overnachten in het park. Let op; dit zijn geen goedkope overnachtingen.

Ruhija

De gorilla groepen Btakura en Oruzogo bevinden zich in het oosten van het Bwindi Impenetrable Forest. Daar dit gebied een lange tijd slecht te bezoeken was is het een stukje rijden met als extra cadeautje een Afrikaanse massage. Vanuit dit gebied heb je daarnaast een prachtig uitzicht over het nationaal park en de Virunga Vulkaan.

Rushaga

Een druk gebied, hier in het zuiden leven maar liefst vijf gorillagroepen met de namen Nshongi, Mishaya, Kahungye, busingye en Bikini. Vanwege de prachtige omgeving is dit één van de bekendste gebieden voor de gorilla tracking, ook vanwege de prachtige landschappen en de vele fijne accommodaties in dit gebied. Wilt u graag een Gorilla habituatiedag doen? Dat kan in de omgeving van Rushaga.

Nkuringo

Twee gorillagroepen leven in het uiterste zuidwesten van Bwindi Impenetrable Forest, namelijk Nkuringo, vernoemd naar de gelijknamige regio. Deze trackings staan ook wel bekend als de meest zware en uitdagende gorillatracking die mogelijk is, mede doordat er al een flinke tracking nodig is om überhaupt in het leefgebied van de gorilla’s te komen. De gorillatracking naar de Nkuringo groep is daarom enkel geschikt voor bezoekers die beschikken over een flinke dosis uithoudingsvermogen. De Nkuringo groep is bijzonder avontuurlijk en gaat dan ook vaak op verkenningstocht naar de omliggende dorpen, op zoek naar eten op het platteland!

Mgahinga Nationaal Park

Ten slotte is er nog één gorillagroep die leeft in het Mgahinga National Park, gelegen in het uiterste zuiden van Oeganda. Deze regio wordt ook wel het ‘land van de gorilla’s’ genoemd vanwege het zéér grote leefgebied voor slechts één gorillagroep.

 

Hoe zwaar is een gorilla tracking nu eigenlijk?

Hoewel de berggorilla’s rustige dieren zijn en minder wispelturig dan bijvoorbeeld chimpansees, blijft het zelfs voor ervaren rangers telkens weer een uitdaging om de gorilla’s te lokaliseren. Reeds heel vroeg in de ochtend worden spoorzoekers uitgestuurd die dan op hun beurt de locaties doorseinen aan de rangers. De duur van een trekking en de afstand tot de gorilla’s is elke dag opnieuw gissen. Dit kan zo kort zijn als 2 uur, maar ook zo lang als 8 uur.

Veel reizigers vragen ons welke gorillagroep ze het beste kunnen bezoeken afhankelijk van bijvoorbeeld de groepsgrootte of de loopafstand naar de groep toe. Het is niet te voorspellen welke groepen het makkelijkste of juist moeilijkste te vinden zijn. De gorilla’s zijn wilde dieren en hun gedrag is dan ook onvoorspelbaar. Het gemak waarmee de gorilla’s gevonden worden hangt af van hoe de specifieke groep zich op die dag voortbeweegt door het woud.

De trekking vindt plaats in dichtbegroeid regenwoud in een bergachtige streek. Klimmen en klauteren langs modderige paden en over omgevallen boomstammen is dus niet uitgesloten en deel van het avontuur. Tenslotte komen we in hun biotoop, ver weg van de dierentuin… Er zijn altijd dragers aanwezig die u mits betaling (circa 25 dollar p.p.) kunt inhuren voor het dragen van uw dag rugzak of om u bij te staan als het even lastig wordt. Uit ervaring weten we dat iedereen die over een normale fysieke conditie beschikt, de gorillatracking aankan.

Deze plek ontdekken?

Vraag een reisvoorstel aan en ontdek dit prachtige land.

Bekijk onze verschillende themareizen