Masai Mara National Reserve

Streepjes-wit

Masai Mara National Reserve, gelegen in het zuidwesten van Kenia staat bekend om haar schilderachtige Afrikaanse savannevlaktes met een oppervlakte van 1510 vierkante kilometer. In het zuiden grenst het park aan het Serengeti National Park in Tanzania.

Masai Mara is beroemd om vanwege de spectaculaire natuurlijke diversiteit aan dieren in het wild. Grote aantallen leeuwen, cheeta's, olifanten, neushoorns, Afrikaanse buffels, gnoes, giraffen, zebra's en nog veel meer dieren zijn te vinden in het park in hun natuurlijke habitat.

Natuur in Bwindi Impenetrable National Park

Enkele regenwouden in Afrika hebben de laatste ijstijd, van ongeveer 15.000 jaar geleden, overleefd. Het Bwindi Impenetrable National Park is er daar één van. Doordat de bomen in het woud al zo oud zijn, hebben ze een hoogte gekregen van 1160 tot 2600 meter. Door de dichte begroeiing wordt het Bwindi Impenetrable National Park een ondoordringbaar regenwoud genoemd. Het woud wordt gekarakteriseerd door smalle valleien, kloven en steile hellingen. In het park komen meer dan 200 verschillende boomsoorten voor. Ook ontspringen in Bwindi vijf rivieren die uitkomen in Lake Mutanda, Lake Bunyonyi en Lake Edward. In 1994 is het Bwindi Impenetrable National Park toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Verscheidenheid aan wild

Doordat het Bwindi Impenetrable National Park zo oud is, is de biodiversiteit enorm. In het park huizen niet alleen berggorilla’s, maar nog tien andere soorten primaten zoals zwart-witte colobus apen, de blauwe aap en chimpansees. De berggorilla’s komen uitsluitend in Oeganda, Democratische Republiek Congo en in Rwanda voor. Ook andere soorten zoogdieren zoals antilopen, bosolifanten, luipaarden, otters, 350 verschillende amfibieën en reptielen en 200 verschillende vlindersoorten leven in het Bwindi Impenetrable National Park. Vogelliefhebbers kunnen eveneens hun hart ophalen, want het regenwoud is het broedgebied van maar liefst 350 verschillende vogelsoorten. Verscheidene dieren die in Bwindi leven, komen nergens anders in Afrika meer voor.

Gorilla trekking in Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park staat bekend om zijn berggorilla’s. Daarom zijn er diverse projecten opgezet om de gorillafamilies te laten wennen aan menselijk gezelschap. Inmiddels kunnen er zes families bezocht worden door bezoekers, namelijk de Mubare, de Habinyanja, de Rushegura, de Bitikura, de Nkuringo en de Nshongi groep. Iedere groep bestaat uit enkele gorilla’s (jong en oud) en één of meerdere zilverrug-gorilla’s. Het is enkel mogelijk om te voet het Bwindi Impenetrable National Park te betreden.

Per dag mogen er maximaal acht personen per gorillafamilie mee op een tocht door het ondoordringbare regenwoud, op zoek naar één van de families. Deze gorilla trekkings worden gedaan onder begeleiding van een ranger, spoorzoekers en gewapende escorts. Tegen een klein bedrag is het ook mogelijk om een tassendrager in te huren. De tocht kan variëren van twee tot acht uur, afhankelijk van waar de gorillafamilie zich bevindt. Wanneer een gorillafamilie is gevonden, mogen ze niet meer dan een uur worden bezocht.

Accommodaties en faciliteiten

Verblijven in het Bwindi Impenetrable Nation Park is niet mogelijk. De natuur moet hier ongerept blijven. Aan de randen van het park en bij de aangrenzende steden Buhoma en Nkuringo is echter een groot aanbod van diverse accommodaties en faciliteiten. Het is mogelijk om te overnachten op budget campsites, middenklasse hotels of luxe lodges. Traditioneel overnachten in bandas, Keniaanse hutjes, behoort ook tot de mogelijkheden. De tenten en lodges zijn grotendeels milieuvriendelijk gemaakt. De faciliteiten zijn afhankelijk van het type accommodatie.

Deze plek ontdekken?

Bekijk een voorstel reis en ontdek nog meer mooie plekken.

Bekijk onze verschillende themareizen