Monteverde

Streepjes-wit

Een unieke plek in Costa Rica; Monteverde. Wat ons betreft een gebied welke je echt niet kunt overslaan tijdens een rondreis door Costa Rica. Een prachtige slingerende weg door de bergen brengt je in Santa Elena, het dorpje nabij Monteverde. De perfecte uitvalsbasis om Monteverde te gaan ontdekken.

Monteverde kenmerkt zich vanwege de unieke nevelwouden en de hoge biodiversiteit. Verken het gebied over de hangbruggen, doe de canopy tour en tokkel over ziplines met een lengte van maar liefst 1.000 meter en ga op zoek naar de spectaculaire quetzal.

Natuur in Monteverde

Van alle bossen ter wereld bestaat slechts 1% uit nevelwoud. Nevelwouden komen voor in tropische of subtropische gebieden en liggen vaak op 1500 meter hoogte of nog hoger. Het nevelwoud van Monteverde heeft een hoge biodiversiteit. Zo vind je er meer dan 3000 verschillende plantensoorten, 100 soorten zoogdieren, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, 490 vlinders en duizenden insecten.

Daarnaast hangt er vrijwel altijd nevel tussen de bomen. De nevel ontstaat als warme lucht uit lager gelegen gebieden tegen de berghellingen botst en daardoor stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot kleine druppeltjes: de nevel. Monteverde is hierdoor zonder twijfel een bijzondere bestemming en een feestje voor de natuurliefhebber!

Wat te doen in Monteverde

Wandelen

Wandelen door het nevelwoud is een populaire activiteit in Monteverde. Er zijn verschillende beschermde gebieden om uit te kiezen, maar het meest bezochte gebied is het Monteverde Cloud Forest Reserve op een hoogte van zo’n 1400 meter. De bomen zijn bedekt met dikke lagen mos en planten groeien op elkaar vanwege een constante waas van wolken en weinig zon. Deze unieke leefomgeving, het nevelwoud, herbergt ook nog eens een overvloed aan vogels en andere wilde dieren. Het reservaat heeft wandelingen voor alle niveaus.

Gorilla trekking in Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park staat bekend om zijn berggorilla’s. Daarom zijn er diverse projecten opgezet om de gorillafamilies te laten wennen aan menselijk gezelschap. Inmiddels kunnen er zes families bezocht worden door bezoekers, namelijk de Mubare, de Habinyanja, de Rushegura, de Bitikura, de Nkuringo en de Nshongi groep. Iedere groep bestaat uit enkele gorilla’s (jong en oud) en één of meerdere zilverrug-gorilla’s. Het is enkel mogelijk om te voet het Bwindi Impenetrable National Park te betreden.

Per dag mogen er maximaal acht personen per gorillafamilie mee op een tocht door het ondoordringbare regenwoud, op zoek naar één van de families. Deze gorilla trekkings worden gedaan onder begeleiding van een ranger, spoorzoekers en gewapende escorts. Tegen een klein bedrag is het ook mogelijk om een tassendrager in te huren. De tocht kan variëren van twee tot acht uur, afhankelijk van waar de gorillafamilie zich bevindt. Wanneer een gorillafamilie is gevonden, mogen ze niet meer dan een uur worden bezocht.

Accommodaties en faciliteiten

Verblijven in het Bwindi Impenetrable Nation Park is niet mogelijk. De natuur moet hier ongerept blijven. Aan de randen van het park en bij de aangrenzende steden Buhoma en Nkuringo is echter een groot aanbod van diverse accommodaties en faciliteiten. Het is mogelijk om te overnachten op budget campsites, middenklasse hotels of luxe lodges. Traditioneel overnachten in bandas, Keniaanse hutjes, behoort ook tot de mogelijkheden. De tenten en lodges zijn grotendeels milieuvriendelijk gemaakt. De faciliteiten zijn afhankelijk van het type accommodatie.

Deze plek ontdekken?

Bekijk een voorstel reis en ontdek nog meer mooie plekken.

Bekijk onze verschillende themareizen